ZöldPercek 12. rész – Zöldre nevelés a hétköznapokban

Napjainkban számos környezet- és természetvédelmi problémával kell megküzdenünk. Ezek fő okozói a fogyasztói társadalom rossz irányba történő terelése. Arra ösztönzik az embereket, hogy minél több és menőbbnek titulált cuccban villogjanak, minél több pénzük legyen, amit csak szórhatnak, továbbá motiválják az egymással való versengésre is, hogy minél magasabb társadalmi státuszra törekedjenek. A multicégek igyekeznek kihasználni azt, hogy a vásárlás csak pillanatnyi örömöt okoz, így a vásárló, hogy fenntartsa az örömérzetét, újabb vásárlásra motiválódjon. Így ezzel arra kényszerülnek az üzletek, hogy versengjenek, azért, hogy kiemelkedjenek a vásárlók szemében. Ezek folyamatosan életben tartják a túlfogyasztást és a környezetpusztítást és velük együtt a káros következményeket is.

Bizonyított tény, hogy az ember mentális és egészségi állapota összefügg a természet állapotával. Azzal, hogy az ember minél inkább a technológiától függ, annál inkább kezd elidegenedni a természettől, melynek eredménye kapcsolatba hozható a klímaválsággal, a természet összeomlásával és az emberi mentális állapotának romlásával.

Te már környezettudatosnak érzed magad? Tennél valamit a Földért, az emberiségért? Ezzel szemben úgy érzed, hogy a környezetedben többen nem vesznek komolyan, pedig csak segíteni szeretnél?

Sose búsulj, mert valamilyen formában mindenki szereti a természetet, csak meg kell találni, melyik út vezet hozzá! Ismerd meg az illetőt!

  • Tudd meg, hogy az adott személy mennyire ismeri a természeti rendszer működését!
  • Tudd meg, mennyire van tisztában azzal, mennyit számítanak a cselekedetei, akár jó, akár rossz értelemben!
  • Végezetül jó tudni azt is, hogy az illető mennyire van tisztában a lehetőségeivel, az alternatívákkal.

Következő feladatként szintén három lépést kell elvégezni, ahhoz, hogy tudatosodjon a személyben a globális probléma.

  • Tereld abba az irányba, add meg a lehetőséget, hogy észlelje a környezeti problémákat, vegye észre az értékeket, fedezze fel magától az összefüggéseket!
  • Alakítsunk ki érzelmi kötődést a természet iránt!

Ez természetesen az emberi személyiségtől is függ, hogy milyen irányból lehet megközelíteni a természet iránti szeretetett. Ha látod, hogy képes önmagáért szeretni az értékeket, akkor könnyebb dolgod van. Viszont, ha emberközpontú szemlélettel rendelkezik, akkor az emberi sors érdekében is érvelhetsz. Tárd fel előtte, milyen hasznokat húzhat belőle!

Több kutatás kimondja, hogy sokan úgy érzik, nincs szükségük a természetre, és meg vannak elégedve a parkokkal, a mesterséges tavakkal. Ennek az lehet az oka, hogy a városi ember számára a kis zöldterület is értékessé válik, mert az könnyebben elérhető, illetve a rohanó világban kevésbé érzik magukat kényelmesen a vadregényesebb természetközeli területen. Az idősebbek viszont elvileg jobban preferálják a természetes tájakat, mert nekik több az idejük erre és magasabbak az igényeik.  Ezzel szemben az eredmények mégis azt mutatják ki, hogy a fiatalok fogékonyabbak az életmódváltásra, a környezetvédelmi szemlélet elsajátítására.

Ahhoz, hogy teljesítsük az említett két pontot, jó ötlet lehet olyan filmekkel és könyvekkel bombázni az illetőt, aminek a segítségével formálhatjuk a szemléletét. Az alkotásoknak hála remélhetőleg észlelheti a dolgokat, felfedezheti az összefüggéseket, netalántán érzelmileg szorosabb viszonyba kerülhet a bolygónk élővilágával, és jobban szívén viselné majd a sorsát.

Engedjétek meg, hogy néhány szórakozásra szánt művet javasoljak erre a célra több különböző korosztály és érdeklődő számára!

Filmek és mesék

Lorax (2012)

Ez a rajzfilm alátámasztja azt az elméletet, hogy a boldogságszint eléréséhez szükség van a természeti közegre is. Tehát mindenképpen fontos, hogy a természet- és a környezetvédelem hatékony és eredményes legyen, hiszen a boldogságunk a tét. A fenntartható fejlődés megoldását nem politikai és tudós emberektől kell várni, hanem saját magunktól. Mi magunk vagyunk többségben, mimagunk befolyásolhatjuk a gazdasági intézkedéseket, hiszen képesek vagyunk az életmódunkkal, a vásárlással egy jobb világra szavazni.

Ebben a műben az figyelhető meg, hogy egy 100%-ban mesterséges környezetű helyen is mennyire boldoggá tenne valakit az, hogy legyen fa a környezetében.

WALL·E (2008)

E mese láttán a gyerekek egy olyan robotos történetnek lehetnek a tanúi, amelynél megismerhetnék azt, mi történne akkor, ha minden természetes erőforrás eltűnne a bolygónkról.

Vaiana (2016)

Ez a Disney mese érintőlegesen, de foglalkozik az ökofeminizmus témájával. A mese nézői megfigyelhetik, hogyan menti meg egy lány, a bennszülött népének törzsét és vele együtt a természetet.

Jégvarázs 2 (2019)

A jégvarázs filmsorozat folytatása feldolgozza a globális felmelegedés témáját, illetve azt, hogy ha az ember nem bánik tisztességesen a természet adományaival, hálátlanul kifosszák, azt a természet egy idő után vissza fogja venni. Továbbá felveti azt az érdekes kérdést: Felelősek vagyunk-e azért, amit az őseink elkövettek a múltban anélkül, hogy nekünk bármi közünk lenne hozzá?

Bagolyvédők (2006)

Ebben a fiatal kamaszoknak szánt filmben megismerhetünk három tinédzsert, akik titkos búvóhelyükön baglyokat gondoznak. A film során a gyerekek nemcsak a baglyok viselkedéséről tudhatnak meg többet, hanem azt is megtanulhatják, hogy mennyire szép dolog elesett vagy veszélyben lévő, bajba került állatokról gondoskodni.

Avatar (2009)

5. hullám (2016)

A fenti két film, ha úgy nézzük, az őslakosok kiszorítási folyamatáról szól, vagyis más élőlénynek a területétől való megfosztásáról.

Okja (2017)

Ez a film egy nehéz témát közelít meg, ami egy lányról és az ő szeretett génmódosított disznójáról szól. A film bemutatja az emberiség kiapadhatatlannak tűnő önző mohóságát, a pénz általi motivációt és az állatokkal való kegyetlen bánásmódot.

Kicsinyítés (2017)

A film készítői felismerték bolygónk egyik főproblémáját, a túlnépesedést. Egy zsugorodást előidéző módszerrel próbálják csökkenteni az emberiség ökológiai lábnyomát.

A hülyeség kora (2009)

A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. „Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?” – teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész számára már archív, 2008-as filmfelvételeket nézegetése közben. Az archív felvételeken olyan, ma élő hús-vér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis ugyanúgy szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól.

Amiről a fák suttognak (2020)

Létezik egy erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik. Ahol a fák évszázadokig élhetnek, és végül ugyanott válnak földdé, ahol megszülettek. Megszületnek, élnek és meghalnak… csendben, szinte észrevétlenül és mégis örök változatosságban.

Ez egy látványvilágban gazdag természetfilm, ami nagyszerű bölcsességekre hívja fel a figyelmet. Az életnek lehetünk a tanúi egy erdőrezervátum működésén belül.

Üdvözöljük Szodomában (2018)

A 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott Üdvözöljük Szodomában c. filmen keresztül rájöhetünk arra, miért is érdemes tudatosan vásárolni az elektromos kütyük terén is. Az európai ember által termelt elektronikus hulladék Afrikába kerül elégetésre, szennyezve ezzel az ottani környezetet és az embereket.  Vajon mit szólnánk hozzá, ha nem Afrikában, hanem a saját városunk mellett lenne ez a hulladékégető? Valószínű, hogy kicsit jobban érdekelne minket a szennyezésünk, ha a mi gyermekeink szenvednének füstmérgezést.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (2020)

Ebben a dokumentumfilmben David Attenborough, természettudós visszatekint az életét meghatározó pillanatokra és a pusztító változásokra. A dokumentumfilm bemutatja mikkel kell a bolygónknak szembenéznie, és rámutat arra, hogy milyen mértékben pusztult el a természet egyetlen emberélet alatt. Attenborough reményteljes üzenetében a következő nemzedékek számára felfedi azokat a megoldásokat, amelyekkel elkerülhető a katasztrófa, és megmenthető a bolygónk.

Könyvek

Orendi Éva: A királylány manója

https://moly.hu/system/covers/big/covers_577299.jpg?1572615733
Forrás: Libri

A mesekönyvben igazi környezettudatosságra nevelés történik. A történetet hagyományosan a király és leánya típusú mesére formálták, amit kevertek a modern jellemzőkkel. A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát és szabályait közvetíti.

Felix Salten: Bambi

Felix Salten: Bambi
Forrás: Mora

A könyv nagy részben nem egyezik a Disney mese változattal, sőt, nem is gyerekeknek ajánlanám. A természetábrázolása hiteles, az élet működését, a körforgás témakörét is szépen átadja. Azoknak ajánlanám, akik nem riadnak vissza egy olyan történettől, ami néhol depresszív hangulatú, akiket érdekel az erdei állatvilág – főleg az őzeké – mindennapos élete, valamint vonzódást érez néhány gondolatébresztő üzenet után.

Fekete István művei

Fekete István könyvek
Forrás: https://cinebox.123.st

Fekete István művei mindig természetközeli közegben játszódnak, valamint könyveinek olvasása nagyban hozzájárulhat abban, hogy közelebb érezzük magunkat a természethez.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek (2018)

Delia Owens - Ahol A Folyami Rákok énekelnek
Forrás: Scribd

A mű nem kimondottan a tárgyalt problémával foglalkozik, de fontos lehet a témánkat tekintve. A könyv legnagyobb erőssége a gyönyörködtetés, mind írás, mind a borító terén. Több embert is képes elbűvölni a lápos táj leírásával, ami tőlünk teljesen függetlenül a maga ökológiai rendszerében produkálja a csodálatos jelenségeket. Ez egy fejlődésregény, a gyerekként egyedül hagyott Lápi Lány életét mutatja be egészen a halála napjáig, aki önfenntartóan a természettel harmóniában együtt él az ingoványos lápos-mocsaras vidéken, és az életének egy szakaszában vádlottként belecsöppen egy gyilkossági ügybe. A magányossá válásának oka kiválóan rajzolja le a társadalom nagy részének az embertársaink és a természethez való viszonyulását.

Lawrence Anthony és Graham Spence: Babilon bárkája

Könyv: Babilon bárkája (Anthony Lawrence - Spence Graham)
Forrás: Libri

A könyv bemutatja, hogy elsősorban tényleg környezeti nevelésre van szükség az emberek felé, amire különböző intézkedéseket kell tenni, valamint a média segítségével közvetíteni egy-egy helyzet súlyosságát és kiküszöbölését, valamint az egésznek az üzenetét. A főszereplő maga Lawrence, aki az életét bemutatva, megírta, hogyan próbálta megmenteni önzetlenül Bagdad állatkertjét a háborútól, mindezt önerőből megvalósítva.
Stacey O’Brien: Wesley kedvesem

Wesley, kedvesem – Mozgó Könyvek
Forrás: Mozgó könyvek

A könyv a szerzőről, egy amerikai biológusról szól, aki felnevel egy olyan gyöngybaglyot, ami nem lenne képes a természetben megmaradni. A mű során végigkövethetjük Wesley, a bagoly egész életét, ami néhol megnevetettet, elszomorít, olykor pedig elcsodálkoztat, de lényegében eléri, hogy a végére imádd a gyöngybaglyokat. Az írónő Wesley-t ábrázoló fényképekkel dokumentálta a könyvet.

Greta Thunberg · Svante Thunberg · Beata Ernman · Malena Ernman: Ég a házunk

Ég a házunk
Forrás: Líra

A könyv beavat a legnagyobb környezetvédelmi problémákba. Szó esik a szén-dioxid mértéktelen tartalmú kibocsájtásáról, de a klímaválság eltitkolásáról, elbagatellizálásáról, a politikusok hallgatásáról, a sajtó helyzetéről és az esélyegyenlőségről. A svéd történet egy kislány segélykiáltásáról szól a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

Maja Lunde: A méhek története

Maja Lunde A méhek története
Forrás: Líra

A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? Fővonalként a méhek és a beporzásuk fontosságát mutatja be a mű.

Rachel Carson: Néma tavasz

Carson, Rachel - Néma Tavasz
Forrás: Scribd

Ez a mű a környezetvédelem egyik legmeghatározóbb publikációja volt. Egyáltalán nem tekinthető szakmai ismeretterjesztőnek, mégis rengeteg olyan elemet tartalmaz, ami megváltoztatta az emberek hozzáállását. Az írónő a DDT, intenzív növényvédőszer túlzott mértékű használatának következményeire hívta fel a világ figyelmét.

Bea Johnson: Zero waste otthon

Könyv: Zero Waste otthon (Bea Johnson)
Forrás: Libri

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Könyv: Dobd ki a szemetest! (Tóth Andi)
Forrás: Libri

Varga Bea: Hétköznapi kalauz

Varga Éva: Hétköznapi kalauz | bookline
Forrás: Bookline

A felsorolt három könyv útmutatóként segíthet megmutatni, milyen lehetőségeid vannak magánemberként ahhoz, hogy zöldebb életmódot folytathass, hogyan csökkentheted a környezeti terhelést.

Erdős László: Zöld hősök

Könyv: Zöld hősök (Erdős László)
Forrás: Libri

Ez egy ismeretterjesztő könyv olyan emberekről, akik globálisan hatottak a világra. Vagy a természetvédelmi- vagy a környezetvédelmi- vagy az állatvédelmi aktivitásuk miatt köszönhetünk nekik sokat. Felvilágosítanak, miért fontos, hogy az adott személy mert változásért küzdeni ebben a témakörben, illetve olyan tanácsokkal látja el az Olvasókat, amelyeket beépíthetünk mi is a hétköznapi életünkbe, ami előrébb segíti a környezettudatos életmódvitelünket.

  • Bírd cselekvésre!

Ha töretlenül lelkes vagy, biztosan másra is átragad a lelkesedésed. Hívd el önkénteskedni oda, ahol olyan ügyet szolgálhat, ami az ő szívéhez is közel állhat. Vegyetek részt például szemétszedési akcióban, vagy gondozzátok az állatmenhelyen a gazdára vágyó kutyákat! Az önkénteskedés a mentális és lelki egészség javításában is segít, illetve az önzetlen cselekedettel növelheted a jóllét szintedet, amivel közelebb kerülhetsz a boldogsághoz.

Maradj optimista! Ha képes vagy arra, hogy a sok rossz dolog ellenére higgyél a kellemes végkimenetelben, meg tudod őrizni a lelkesedésed. Légy vele pozitív! Ha folyamatosan motiváló energiákkal árasztod el a másik személyt, akkor ő is lelkesebben fog hozzálátni bármihez is. Mutass példát! Mutasd meg, hogyan élhetsz környezettudatosan, például energiatakarékosság, hulladékkezelés vagy esetleg vásárlás terén. Bizonyítsd be neki, hogy fontosabb a környezettudatos életvitel, ezzel együtt a társadalmi testi, lelki egészség megőrzése, ellenben a vagyonosodási céllal.

A bejegyzést írta: Fűrész Attila

Felhasznált irodalmi források:

  • Brys Z., Harangozó J., Szarvas H. (2015): Közösségi részvétel a fenntartható fejlődésben – a közösségi medicina nyomában. In: Lege Artis Medicinae: Új Magyar Orvosi Hírmondó
  • Fintha G. (2014): A környezetvédelem és a környezetbiztonság új aspektusai. In: Műszaki Katonai Közlöny. XXIV. évfolyam, 2014. 1. szám
  • https://ecopsychology.hu/miazokopszichologia/

1 thought on “ZöldPercek 12. rész – Zöldre nevelés a hétköznapokban”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.