ZöldPercek 10. rész – Környezetbarát takarítás

Te is szeretnéd a környezeted vegyszer mentesíteni? Unod, hogy folyton veszed a hatékonyabbaknál hatékonyabbaknak ígért szereket, mégsem éred el a kívánt hatást?  Ha megnézed a legtöbb takarítószer összetevőjét, szinte csak olyan anyagokat találsz benne, amik irritálóak, ártalmasak a környezetednek, vagy azt sem tudod, hogy mit takarnak? Ha szeretnél egy környezettudatosabb lépést tenni, akkor jó helyen jársz. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani neked!

Első lépésként nagyon ijesztő lehet a már jól megszokott színes, habos, szagos szerekről egy másfajta habzás nélküli, esetleg színtelen, szagtalan valamivel takarítani. Úgy érezheti az ember, hogy na ez tuti nem lehet elég hatékony! Be szeretném bizonyítani Nektek, hogy ez nem is olyan biztos.

Hadd mutassam meg az én személyes kedvenceimet, melyek a takarításom alapkövei.

Ecet

Elsőként beszéljünk az ecetről. Az ecet egy nagyon hatékony vízkőoldó, számos helyen használom. A vízforralómba ha öntök egy keveset és felforralom egy kis vízzel, nagyon gyorsan el tudom távolítani a legmakacsabb vízkövet is róla. Ugyanígy a fürdőszobákban a csaptelepekről, csempékről és a zuhanykabin ajtajáról is pikk-pakk leszedi a vízkövet. Emelett általános felülettisztítónak is szoktam használni egy a háromhoz arányba vízzel keverve. Ezt egy korábban kiürült régi spricnis flakonba helyezem, simán a felületekre fújom, és már törölhetem is. Nagyon hatékony kis csodaszer, felmosó vízbe is tökéletes. Ha viszont nem szeretitek a szagát, akkor nektek tökéletes választás a citromsav.

Citromsav

Ugyanolyan hatékony, mint az előbb említett társa, ám ő szilárd, por formájú, fehér és szagtalan. Kíméletesebb, mint az ecet, de vízzel hígítva kiválóan tisztít és vízkőtelenít. Tudtátok, hogy szörpök készítéséhez is használják? WC tisztításnál is kiváló.

Forrás:
https://julka.hu/termek/zoldbolt-citromsav/

Szódabikarbóna

Ő más néven nátrium-hidrogénkarbonát, egy lúgos hatású tisztítószer. Főleg tűzhely tisztításkor és zsíros felületek takarításánál alkalmazom. Odaégett edények aljából könnyen felszedhetjük vele a ráégett maradékot. Csak tegyünk egy-két evőkanállal az edény aljára, öntsünk rá egy kevés vizet és tegyük fel forralni. Ezután már könnyen kidörzsölhetjük az edényünk aljából a leégést. Nagyon széleskörűen felhasználható, zsíroldó és szagtalanító általános tisztítószer.

Forrás: https://okokucko.hu/aktiv-oxigenes-feherito-natrium-perkarbonat-1000g

Mosószóda

Ő lényegében az eggyel erősebb verziója a szódabikarbónának. A nátrium-karbonátot a mosogatásnál és a tűzhely takarításon túl a makacs foltok tisztításától a mosáson át használhatjuk számos területen a lakásunkban.

Forrás: https://julka.hu/termek/zoldbolt-mososzoda/

Illóolajok

Őket használom, hogy kellemes illatot kölcsönözzek a lakásnak, ruháknak.  100%-ban természetes alapanyagúakat használok. Pár csepp a felmosó vízbe vagy a ruhákhoz egy kis párnácskára cseppentve, és máris kellemes illat járja át a házat. Légfrissítők helyett is kiváló.

Forrás:
https://eletszepitok.hu/gyogyito-illoolajok-101-hetkoznapi-stressztunet-kezelese-termeszetes-megoldasokkal/

Takarító kendők, konyharuhák

Bizonyára sokan ismeritek a különböző környezetbarátnak mondott mikroszálas takarító törlőkendőket. Sajnos ezekkel az a probléma, hogy ahogy takarítasz velük, illetve mosásuk során rengeteg apró mikroszál válhat le a kendőről, ezzel elszennyezzük a vizeinket, környezetünket. Ehelyett használj egyszerű konyharuhát vagy akár egy kiselejtezett régi pamutpólót!

Luffa szivacs

Jó alternatívája a hagyományos műanyag szivacsnak. Természetes és növényi alapanyagú, amit akár te is megtermeszthetsz a saját kertedben. Nem kell hozzá más, csak egy pár luffatök mag és a gondoskodásod, na meg a türelmed, hogy győzd kivárni amíg beérik a növényed.

Forrás: https://bmbshop.hu/luffa-szivacs/1653/professzionalis-termekek/744/termek

Mosogatókefe

Ha nem vált be a luffa szivacs, vagy csak kipróbálnál egy másik műanyagszivacs alternatívát.

 Mosogatószappan

Ez egy olyan szappan, melyet mosogatáshoz használhatsz, ezzel is megspórolva a mosogatószerek általi flakonok vásárlását.

Honnan szerezheted be ezeket a különböző dolgokat?
Különböző zero waste boltokban már kimérősen is kaphattok ecetet, citromsavat. Egyszerű papírzacskókban pedig beszerezhettek a Zöldboltból szódabikarbónát és mosószódát is. Luffa szivacsot is kapni már szinte bármelyik csomagolásmentes boltban vagy beszerezhetünk a Zöldbolt oldalán is. Mosogató szappant és mosogatókefét is szintén találtok az előbb említett helyeken. Természetesen, ha a környezettudatosságunk vezérel minket, akkor legjobb, ha minél közelebbi beszerzőhelyet találunk, hogy az esetleges szállítással járó szennyezést (és költségeket) megspóroljuk.

Alábbi linkeken néhány környezetbarát webshop linkjét találjátok!

+ 1 tipp: Hogyan tedd izgalmassá a WC takarítást? Készíts WC bombát.

WC bomba recept:

  • 120 g szódabikarbóna
  • 40 g citromsav
  • 5 csepp levendula illóolaj
  • 5 csepp citromfű illóolaj
  • 5 csepp menta illóolaj
  • víz

A szódabikarbónát és a citromsavat keverd össze egy tálban. Folytonos kevergetés mellett, apránként, lehetőleg spriccelős flakonból adj hozzá annyi vizet, hogy nedves homok állagú legyen a keveréked. Cseppentsd hozzá az illóolajokat és keverj rajta még egyet.

Nyomkodd szilikon formába és hagyd állni, amíg meg nem szilárdul. Óvatosan fordítsd ki, vagy emeld ki a formából. Felhasználásig tárold egy jól záródó befőttes üvegben!

Dobj 1-2 kockát a WC csészébe, és várd meg, amíg elpezseg.

Remélem ezzel a kis ízelítővel meghoztam a kedveteket egy kis zöld takarításhoz! 🙂

A bejegyzést írta: Hajdú Viktória, képek forrása: internet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.