ZöldPercek 4. rész – Fenntartható higiénia

Ha úgy érzed ideje váltani a párszor használatos tisztálkodási eszközökről fenntarthatóbb változatukra talán egy kicsit segítségedre lehetek. Sokszor azt tapasztalom, hogy az emberek megrögzötten ragaszkodnak ahhoz, amit már megszoktak. De miért is lenne kárunkra egy kis változás? Miért muszáj folyékony szappant használnunk szilárd társa helyett, vagy pár havonta egy új csomag eldobható borotvát venni, mikor elég egyszer megvenned és már csak és kizárólag a pengét cserélni benne? Elég, ha mindig csak egy kis változtatást teszel, amit épp megengedhetsz magadnak. A végén pedig azt veszed észre, hogy szinte már minden újrahasználható a repertoárodban. Remélem a következőkben adhatok Neked némi inspirációt! 😊

1. Szilárd szappan

Jót tehetünk a bőrünknek, ha nem a kőolaj származékokkal teli folyékony szappanokat részesítjük előnyben. Eltömítik a pórusokat, így nem hagyják lélegezni a bőrt; gátolják a bőr természetes kopását, vagyis felgyülemlenek rajta az elhalt hámsejtek; és ki is szárítják a bőrt, mivel egy réteget képeznek a bőrön, befolyásolva annak természetes vízháztartását. Szóval egy szó, mint száz, nem tesz jót. Érdemesebb a tömb szappant választani, mert az összetétele is sokkal kedvezőbb, főleg a natúrszappanok, házi készítésű változatok esetében. A képen láthatót egy ismerősöm készíti házilag. Gondolj csak bele, sem szappanosflakon, támogatsz egy helyi készítőt, és kevesebb is fogy belőle, mint a folyékonyból.
Ugyanez a helyzet a tusfürdőkkel is. Mosakodásra is szilárd szappant használok.

Pro tipp: ha nem akarod, hogy csúszkáljon a szappan fürdés közben a kezedben, tegyél rá egy hálót. Én egy régi fürdőpamacsról vágtam le egy darabot. Jobban is habzik tőle.
2. Szilárd sampon

Hajmosásnál is váltottam, szintén a műanyagflakon probléma miatt, szilárd samponra. Ugyanúgy működik: nedvesítsd be a hajad és dörzsöld végig rajta a sampontömböt, majd mosd le. Ráadásul már létezik szilárd hajkondícionáló is. Hasonló a helyzet: nedves hajon kell végigsimítani a tömböt, majd leöblíteni.

3. Biztonsági borotva

Egy biztonsági borotva 4000-12 000 Ft között van átlagban, az már rajtad múlik milyet választasz. Az enyém, ha jól emlékszem 4000 Ft körül volt. Annyi az egész, hogyha pengét akarsz benne cserélni, akkor szétszereled, raksz bele újat, majd összerakod. Egy csomag penge párszáz forintba kerül.

4. Sminklemosó korongok


Vattakorongot sem kell már venned, ha elkészíted magadnak a saját sminklemosó korongjaidat. Válaszd ki azt az anyagot és mintát ami tetszik. Esetemben flanelből készült a puhasága miatt, a másik oldalára pedig egy már nem kellő törölköző anyaga került. Vágj belőle kis korongokat vagy négyzeteket (nincs „fölös” anyag, ha négyzeteket vágsz), majd szegd be a szélét. Áztasd be, szükség esetén folttisztítsd mosószappannal, majd rakd mosóhálóba (hogy mosás közben ne kallódjanak el), és mosd ki.

5. Fafogkefe

Műanyag fogkefe helyett használj fából készültet. A serték ugyan műanyagból készülnek, de ez még a több milliárd fogkefénél így is sokkal kevesebb mintha az egész nem lebomló anyagból lenne. És már nem csak horribilis áron elérhető, viszonylag olcsón is lehet találni.

6. Mosótojás

A mosótojás 2 féle kis golyócskát tartalmaz, aminek a segítségével tisztítja a ruhákat. A feketék egy turmalin nevezetű ásványból készülnek, ezek ionizálják az oxigén molekulákat a vízben, behatolva az anyagba és feloldva a szennyeződéseket. A fehérek kókuszdió származékokat, mosószódát, mészkövet és szódabikarbónát tartalmaznak. Létezik illatosított változat (a fehér golyócskáknak van illata), illetve illatmentes is. Akinek mégis hiányzik az öblítő illat, mosóparfümmel helyettesítheti azt (7 csepp is bőven elég). A mosótojás 6000 Ft-ba került, úgy hogy 210 mosásra elegendőek a fehér golyócskák. Tehát heti 4 mosással számolva egy évig is kitart.

7. Intimhigiénia

Fontosnak tartom erről is írni, mert rengeteg szemét termelődik napi szinten csak az eldobható betétekkel, tamponokkal. Más alternatívát is választhatunk, amire szintén igaz, hogy kicsit nagyobb befektetés, de hosszú távon tutira megéri. Illetve maga a téma sem olyan tabu már, mint 50 éve volt.

Menstruációs kehely

Rendkívül egyszerű a használata, legegyszerűbben C alakban behajtod és a helyére téve kirúgja magát eredeti formájára, vákuumot képezve. Ha jól csináltad a dolgokat szivárogni nem tud, illetve meglepően kényelmes, egyáltalán nem érezni, hogy a helyén van. 8-12 óránként üríteni kell (hidegvízzel kimosod), és újra visszahelyezed. Éjszaka is fent lehet, illetve úszhatsz is benne. A ciklus végén pedig 3 percig forrásban lévő vízbe beleteszed, hogy kifertőtlenítsd. Léteznek már ún. sterilizáló poharak is: beleteszed vízzel együtt a kelyhet és mikróban kiforralod. A képen látható darabot kb. 3000 Ft-ért vettem, ettől drágábbak is vannak, de szerintem a lényeg ugyanaz, mind orvosi szilikonból készül, csak a méretük vagy a formájuk más, ezért nem gondolom, hogy érdemes érte 10 000 Ft-ot kiadni. Belegondolva: 3000 Ft-ból meg van oldva minimum egy évtizedre (akár több is) a menstruáció miatti kiadásom.

Mosható betét


Azoknak, akik óckodnak a kehelytől (bár ne tedd, szerintem a legjobb megoldás), vagy csak a kelyhet kiegészítve tisztasági betétre lenne szükségük, elérhető mosható változatban is a betét. Rengeteg változatban, méretre és nedvszívóképességre elkülönítve elérhetőek. Kis patentokkal lehet rögzíteni, használat után hideg vízben kell áztatni, szükség esetén mosószappannal folttisztítani, és mehet is a mosógépbe. A használt betéteket pedig összehajtva, kis vízhatlan tasakban lehet tárolni. Ha nem magadnak készíted kicsit húzósabb az ára, egy tisztasági betét 1700-2000 Ft körül mozog, az ekkora tasakok ára pedig kb. 2500 Ft, ezért én ezt inkább csak kiegészítő megoldásként ajánlanám. Viszont ez is ugye évekig használható.

A bejegyzést írta: Póti Lili
A fotók elkészítésében segítségemre volt: Fülöp Gergő

2 thoughts on “ZöldPercek 4. rész – Fenntartható higiénia”

  1. Köszönöm a sok hasznos tanácsot, már egy párat mi is használunk belöle😊.
    Szappanra most szeretnék áttérni,esetleg tudsz ajánlani valakit aki készít szappant?

  2. Kedves Gertrúd!
    Én szerencsés helyzetben vagyok, mert ahol lakom (Békéscsaba), helyben készítenek szappanokat. De szívből tudom ajánlani őket, mert postázásnál is törekednek a minimum csomagolás használatára: https://szappanfalu.hu/
    Üdvözlettel: Bánszki Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.