ZöldPercek 5. rész – Házi dezodor készítése

Bár apró változtatásnak tűnik, de sok kicsi sokra megy! Dezodort készíteni saját kezűleg egyáltalán nem bonyolult dolog, és nem is drága, egyszeri vásárlással beszerzett hozzávalókkal nagyon sok időre biztosíthatjuk magunknak, vagy akár környezetünkben élők számára is a szükséges mennyiségű készítményt. Ám mielőtt bemutatnám, hogyan is készíthetünk dezodort mi magunk, nézzük meg, miért érdemes megtennünk ezt a lépést, nem csak környezetünk megóvása, de saját egészségünk érdekében is!

Mitől lehetnek károsak a bolti dezodorok és izzadásgátlók?

Földünk megóvásának érdekében a hétköznapi élet apró változtatásaival is sokat tehetünk, és ezek közé tartozik az egyszer használatos műanyagok, vagy egyéb hulladékok, valamint a környezetünkre és szervezetünkre káros hozzávalók mellőzése.

Az izzadás alapvetően testünk természetes folyamatai közé tartozik, amellyel felesleges hőt ad le, illetve méregtelenít; só-, és vízháztartásunk enélkül nem tudna megfelelően működni. Az izzadság 99%-a víz, a kellemetlen szagokat nem ez, hanem a baktériumok okozzák, amiknek kitűnő közeget biztosít az izzadt felület. Ez természetes, hogy senki nem szeretné, azonban nem feltétlen a legjobb megoldás az, ha megakadályozzuk az izzadást. A bolti izzadásgátlók legtöbbje alumínium tartalmú, ami eltömíti bőrünk pórusait, ezzel akadályozva meg a nem kívánt verejtékezést. A felhasznált alumíniumvegyületek az idő során folyamatosan halmozódnak szervezetünkben, ami egészségkárosodáshoz vezethet, és sajnos akár rákkeltő hatása is lehet. Ezen kívül tartósítóként parabéneket, kőolajszármazékokat használnak a gyártás során, ami sem a természetnek, sem egészségünknek nem kedvező. A parabének, bár évek óta kezdeményezik a betiltásukat, erre mégsem került még sor, pedig hormonrendszerünkre bizonyítottan káros hatással van. A dezodorokkal egy fokkal jobb a helyzet, hiszen ezek nem meggátolni próbálják a verejték kijutást, csupán antibakteriális hatásukkal a szagokat elfedni igyekeznek. A nem natúr, bolti készítmények azonban továbbra is tartalmaznak mesterséges színezékeket, illatanyagokat, illetve szintetikus tartósítószereket, amik károsak lehetnek. Ezek mellőzésével fogunk most mi, egy teljesen természetes, káros anyagoktól mentes, kenős dezodort készíteni!

Mire lesz szükségünk, és miért pont ezekre?

  • 2 evőkanál keményítő: ez összetartja a masszánkat
    vagy
  • ¼ csésze fehér agyag: szintén szilárdít; egyik leghasznosabb természetesen előforduló anyag, gomba-, baktérium-, vírusölő hatású, csökkenti a faggyútermelést, érzékeny bőrre is kiváló, akár arctisztítónak is használhatjuk (bioboltokban általában megvásárolható)
    továbbá
  • ¼ csésze szódabikarbóna: megakadályozza a baktériumok elszaporodását, illetve csökkenti a verejtékezést
  • 3,5 evőkanál kókuszvaj: szintén baktérium ölő hatású, illetve jó bőrápoló (drogériákban kapható)
  • 8 csepp illóolaj: én teafaolajat használtam, de tetszés szerint bármivel lehet kísérletezni

Nincs más dolgunk, mint először a száraz hozzávalókat összekeverni, utána a felolvasztott kókuszzsírt hozzáadni, alaposan elkeverni és hozzáadni az illóolaj cseppeket. Végül egy kis tégelybe öntsük a krémet, és el is készült a házi dezodorunk! Azt még érdemes hozzátenni, hogy melegben folyékonyabb, hidegben szilárdabb halmazállapotú lesz, így lehetőség szerint hűvösebb környezetben tároljuk, de szobahőmérsékleten nincs vele probléma. Használatkor egy borsónyi mennyiséget alkalmazzunk. Ez az adag akár hónapokig is kitarthat, és nem is volt nehéz, ugye? 😊

A bejegyzést írta és a képeket készítette: Harkányi Annamária

2 thoughts on “ZöldPercek 5. rész – Házi dezodor készítése”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.