A szennyvíztisztítás is lehet környezetbarát? – Gyökérzónás szennyvíztisztítás

Amikor egy cég, vagy akár egy önkormányzat környezetbarát megoldásokon gondolkodik, sok dolog felmerülhet. Elsősorban a napenergiában gondolkodhat, esetleg felmerülhet szélturbinák létesítése. Azonban, ha még inkább szeretnének takarékos és környezetbarát újítást meghozni, jó ötlet lehet az úgynevezett gyökérzónás szennyvíztisztítás bevezetése. A szennyvíztisztítás nem a legelső dolog, ami egy környezetbarát ember eszébe jut, pedig ez is egy mód a víz spórolására. Mai cikkemben ennek előnyeiről és részleteiről mesélek.

Mit is jelent a gyökérzónás szennyvíztisztítás?

A gyökérzónás szennyvízkezelés egy természetközeli formája a szennyvíztisztításnak. Felhasználja a természet egyes adottságait, a lebontó szervezeteket, a növényeket és a vízi ökoszisztéma teljességét. Működési elve a növényzet tápanyagfelvételén alapszik, ez (nevéhez hűen) a gyökéren keresztül történik és kémiai, biológiai folyamataik segítségével képesek megtisztítani a vizet az abban található káros anyagoktól. Szinte a teljes feladatot a növények végzik el, így nagyobb időbefektetést maximum a rendszer kialakítása igényelhet. A víz hatékonyan megtisztul, így könnyen spórolhat egy falu vagy egy nagyobb cég a vizükkel. Ennek a szennyvíztisztítónak a segítségével könnyen helyben lehet tartani egy adott vízmennyiséget, nem vezetik el a szennyvizet a felszíni vizek. Emellett nem igényel emberi munkát, hiszen a természet adottságai „dolgoznak” helyettünk.

Hogyan működik?

Működése során nem használnak fel semmiféle vegyi anyagot, illetve nem szükséges nagyobb területeknek közös szennyvíztisztítást alkalmaznia. Emellett előállítása is olcsóbb, szaktudást nem igényel. Viszonylag egyszerűen kiépíthető, nem kell nagy beruházásban gondolkodni, mégis védjük vele környezetünket. Tisztítás során nem használ fel energiát a rendszer, amivel szintén levesszük a terhet a környezetről. Ezt a szennyvíztisztítási módszert főként cégeknek érdemes bevezetni, de kertekben is, sőt, egész falvakban is megoldható. Egyetlen hátránya a területigénye lehet, viszont cégeknél, illetve alacsony népsűrűségű falvakban ez nem okoz problémát. Azt is fontos kiemelni, hogy ez a tisztító egyáltalán nem mutat taszító formát, hiszen kívülről csak a nádas fog látszani, akár kifejezetten szépnek is mondható.

Az alábbi ábra a működését szemlélteti. Látszik, hogy a nádgyökerek mélyre hatolnak, és a kavicsos, homokos rétegeken át megszűrik az előülepített szennyvizet, és a víztisztító másik oldalán a dréncsövön át már tiszta víz folyik ki. Ezt az ábrát a Katica Tanya Élményközpontban fotóztam, ahol alkalmazzák ezt a fajta szennyvíztisztító rendszert.

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni mindemelett azt is, hogy törekedjünk a természetes alapananyokból készült, foszfátmentes termékek használatára ezáltal is csökkenthetjük a károsanyag kibocsátásunkat a vizeinkben ezzel pedig csökkentjük például az eutrofizáció kialakulását.

Te hallottál már erről a szennyvíztisztítási módszerről? Szerinted elképzelhető, hogy a jövőben egyre több helyen alkalmazzák majd? Ha lenne rá módod és területed, megfontolnád a bevezetését?

Bejegyzést írta: Bagó Izabella

Források: gyokerzonas.hu

Katica Tanya Élményközpont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.