Ételmentő – Ne dobd ki a maradékot!

Bizonyára mindannyian ütköztünk már olyan problémába, hogy elméreteztük az ebéd adagját, vagy többet vásároltunk kenyérből, mint amennyit meg tudnánk egyszerre enni, esetleg már meguntuk, hogy 3 napja ugyanazt az ételt esszük. Ilyenkor ne az legyen az első gondolatunk, hogy kidobjuk a fennmaradt ételünket, tehetünk másképp is, újra gondolhatjuk a már meglévő fogásainkat és készíthetünk belőlük valami egészen újat, valami finomat. Ehhez szeretnék néhány recepttel segítséget nyújtani nektek. Viszont még a receptek előtt nézzük meg kicsit miért is fontos, hogy ha az ételt megveszünk lehetőleg ne a kukában végezze.

  • Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, ehhez Magyarországról 1,8 millió élelmiszerhulladékot teszünk hozzá.
  • Becslések szerint Magyarországon fejenként évente 65 kg élelmiszert dobunk ki. Ez, bár alacsonyabb, mint az EU-s átlag, ami 92 kg/fő, még mindig rettentő nagy szám.
  • Kidobott pénz: Először is, az élelmiszer kidobása mindannyiunknak sok pénzbe kerül. Kutatások szerint a szemetesbe jutó élelmiszer nagy része ehető. Lehet, hogy kevésnek tűnik az a mennyiség, ami a szemetesben végzi, de sok kicsi sokra megy. Éves szinten akár több tízezer forintot is megtakaríthatnánk az élelmiszer-hulladék csökkentésével.
  • Környezetszennyezés, fenntarthatóság: Az élelmiszer-hulladék a környezetnek is árt. Azonban nem úgy, ahogy sokan gondolnánk. Ilyenkor ugyanis nem csak magát az ételt dobjuk el, hanem minden olyan erőforrást is (víz a locsoláshoz, szállítás, tároláshoz használt energia, csomagolóanyag stb.), ami a létrehozásához és a konyhába való eljuttatásához kellett. Gondoljunk csak bele ezeket az élelmiszereket is valakinek elő kellett állítani. Ezt olyan mintha az ő munkájukat is kidobnánk a szemetesbe. Nem beszélve arról, hogy az élelmiszer megsemmisítése során sokkal mérgezőbb gázok is felszabadulhatnak, mint pl. az autók kibocsájtása.
  • Ha pedig a társadalmi vonatkozására gondolunk az élelmiszer-hulladéknak komoly társadalmi hatásai is vannak. Ha kevesebb ételt dobunk ki, akkor kevesebbet kell vásárolni. Ha kevesebbet vásárolunk, akkor csökken az összes kereslet, és ez hozzájárul az élelmiszer árának csökkenéséhez. Ez pedig lehetővé teszi, hogy azok is hozzájussanak az élelmiszerhez, akik eddig nem tudták ezt megfizetni.
Nézzünk meg néhány tippet, amik segítségével kevesebbet pazarolhatunk!

1.Tájékozódjunk!
Informálódjunk a témában, nézzünk meg statisztikákat az élelmiszerpazarlás visszaszorításával kapcsolatban, fontos, hogy rájöjjünk ez a mi feladatunk is, az egyén, a fogyasztó is felelős.
Tudtad, hogy 2020 óta már szeptember 29-e az élelmiszerpazarlás világnapja?
Az alábbi linkeken találsz tudományos cikkeket is a témában.
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/8/3069/htm
https://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/flw-data

2. Mérjük meg a saját élelmiszerpazarlásunkat!
Ha megmértük, könnyen rájöhetünk mennyi is az annyi. Ha megszeretnéd mérni az élelmiszer hulladékod mennyiségét, akkor ehhez itt találsz egy linket:
http://www.eselytazetelnek.hu/page.php?aid=merjuk_meg&path=mit_tehetek_en#.X66jexbPw2w

3. Előzzük meg a túlvásárlást!
Bevásárlás előtt írjunk listát, ezzel védekezhetünk az impulzusvásárlás ellen. Mindenképp nézzünk szét a hűtőben és kamránkban mielőtt elindulnánk.

4. Vásároljunk tudatosan!
Válasszunk friss alapanyagokat, így nem csak egészségesebben étkezhetünk, de elkerülhetjük a felesleges csomagolás vásárlását is. Figyeljünk a lejárati időkre, közeli lejáratút akkor vegyünk, ha biztosan tudjuk, hogy el fogjuk fogyasztani.

5. Gondolkodjunk előre!
Nyári nagy melegben részesítsük előnyben a közelebbi boltokat, hiszen nem szerencsés, ha hűtött vagy fagyasztott áru vásárlása után az a hazaúton megromlik. Arra is gondoljunk, ha elutazunk hosszabb időre, vagy nem lesz időnk főzni, ne rakjuk tele a hűtőnket könnyen romlandó étellel.

6. Nem minden szemét, ami annak tűnik!
Rendszeresen ellenőrizzük a kamránk, valamint a hűtőnk tartalmát, és használjuk fel a közeli lejáratú termékeket. Az eltarthatóság mutatói a „fogyasztható” és a „minőségét megőrzi” feliratok a termékeken. A “fogyasztható” kifejezést gyorsan romlandó élelmiszerek esetén használják (pl. hús, tojás, tejtermékek). A “fogyasztható” kifejezéssel feltüntetett dátumot követően nem ajánlatos a terméket fogyasztani. A “minőségét megőrzi” felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken szerepel (pl. gabonatermékek, rizs, fűszerek). A terméket ezen időpont után is lehet kockázat nélkül fogyasztani, azonban előfordulhat, hogy a termék ízét veszti, vagy megváltozik az állaga. Zöldségek, gyümölcsök esetén nincsenek irányadó dátumok, de itt nyugodtan hagyatkozzunk saját érzékszerveinkre. A fonnyadó zöldségek még kiválóak lehetnek a leveshez, túlérett gyümölcsök pedig a turmixhoz, süteményekhez.

7. Csak annyit főzzünk, amit biztosan elfogyasztunk!
Gondoljuk végig, hányan fogunk étkezni, és általában mekkora adagok fogynak a családban. Igyekezzük kerülni a túl nagy adagokat, mert csak több lesz a maradék, hamar ráununk és ráadásul nem is kifejezetten egészséges túlenni magunkat.

8. Fagyasszuk le a romlandót, amit nem tudunk időben megenni!
A fagyasztó olyan akár egy STOP gomb, megvédi a romlandó élelmiszereket a kidobástól. Ha egyszerre többet főzünk és nem fogy el, a maradékot fagyasszuk le! Mindent, amit a fagyasztóba teszünk, címkézzünk fel és jelöljük rajta a lefagyasztás dátumát és a doboz tartalmát.

9. Adományozzunk!
Ha tudjuk, hogy már vannak bizonyos élelmiszerek, amiket nem fogunk elfogyasztani, de még jó állapotban vannak, ajándékozzuk el őket! 

10. Komposztáljunk!
Ha nincs más lehetőség, és ki kell dobni valamit, lehetőleg komposztáljunk! A környezetet is kíméljük, és kukánk is kevésbé telik, ha komposztálunk. Amit biztosan tehetünk a komposztba: zöldség- és gyümölcshéjak, -szárak, -levelek, salátalevelek; teafű, teafilter, kávézacc. Amit viszont tilos komposztálni: hús és tejtermék.

 Ezen tippek után pedig következzenek a receptek!

Sajtos palacsinta

Ha már unod, hogy 3 napja csak krumplipürét eszel, de még mindig nem fogyott el, akkor ez a recept neked szól.

kép forrása: https://www.mindmegette.hu/maradek-krumplipurebol-sajtos-palacsinta-53214/

Hozzávalók:

60 dkg maradék krumplipüré
7 dkg sajt
10 dkg liszt
2 ek aprított zöldhagyma 
1 db tojás
1 csipet só
2 dl olaj 
tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés:

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a krumplipürét, a lereszelt sajtot, a lisztet, a felaprított zöldhagymát, a tojást és a sót, és alaposan összekeverjük.

Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletre melegítjük az olajat, majd két kanál segítségével kis halmokat szaggatunk bele a masszából. A palacsinták mindkét oldalát kb. 3 perc alatt megsütjük, majd papírtörlőre szedjük, és tejföllel tálaljuk.

Mákos guba

A következő recept igazi kedvenced lesz, ha szereted az édeset és a mákot. Tökéletes desszert egy hűvös őszi napon.

kép forrása: https://www.mindmegette.hu/makos-guba-iii.recept/

Hozzávalók:

8 szelet szikkadt kalács vagy 4-5 szikkadt kifli is ugyan olyan jó (35 dkg)
5 dl tej
5 dkg cukor
1 cs. vanília cukor
12 dkg darált mák+5 dkg cukor

Elkészítés:

A mákot elkavarjuk a cukorral.
A szikkadt kalácsot vagy kiflit felszeleteljük, majd mindegyik szeletet kettőbe vágjuk.
A tejet a cukrokkal felmelegítjük, de csak addig amíg a cukor felolvad.
Egy közepes jénait vagy hőálló edényt kivajazunk.
A kalács vagy kifli darabkákat mártogassuk bele a cukros tejbe, majd rakjuk ki velük az edény alját. Egy-két evőkanál tejjel meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
Szórjuk meg bőven a cukros mákkal, hogy ellepje a kalács szeletek felületét, majd jöhet a következő áztatott kalácsréteg és mák. Ezt addig rétegezzük amíg elfogy a kalácsunk, a lényeg, hogy a tetejére cukros mák kerüljön.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Hortobágyi húsos palacsinta

Tegyük fel, hogy a gondoskodó szüleidtől kaptál egy nagy doboznyi pörköltet és már ráuntál, nokedlit sincs kedved készíteni hozzá. Készíts a pörköltedből egy igazán finom igazi ételmentő hortobágyi palacsintát.

A hortobágyi alapja a pörköltösen ekészített hús, ami lehet darált vagy apró kockákra vágott hús is. Ha van maradék pörköltünk, akkor a töltelék szinte készen is van, már csak palacsintát kell hozzá sütni.

kép forrása: https://www.mindmegette.hu/hortobagyi-husos-palacsinta.recept/

Hozzávalók:

palacsintához
40 dkg finomliszt
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz (vagy ásványvíz)
1 kk. só
csipet cukor
kevés olaj (vagy más zsiradék) a sütéshez

töltelékhez
maradék pörkölt vagy paprikás
tejföl (ha a pörköltben eredetileg nem volt)
kevés liszt

tálaláshoz
tejföl

A palacsintához a tojásokat a sóval, a cukorral és kb. 1 dl tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. A tejet és a szódavizet fokozatosan hozzáadagolva csomómentesre keverjük. (Használhatunk robotgépet is.) Félretesszük a palacsintatésztát.

A pörköltet vagy paprikást leszűrjük. A húst apróra vagdaljuk vagy konyhai aprítóban kissé összedaráljuk (ettől picit pépes állagú lesz).

A vékonyan kiolajozott forró palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. Süthetjük a szokásosnál kicsit vastagabbra. Ha állás közben besűrűsödött a palacsintatészta, hígíthatjuk kevés vízzel vagy tejjel.

A leszűrt húshoz adhatunk kevés szaftot vagy egy kevés tejfölt, hogy krémesebb legyen, majd a palacsintákba töltjük. A palacsintákat ízlés szerint borítékszerűen vagy batyuszerűen összehajtjuk.

Ha túl híg lenne a visszamaradt szaft, keverjünk el kevés lisztet egy kevés szafttal, öntsük a többi szafthoz, és forraljuk át még egyszer. Ha nem volt benne tejföl eredetileg, akkor a szaftot habarjuk be lisztes tejföllel.

Tálalás előtt a töltött palacsintákat meglocsoljuk a szafttal és kevés tejföllel.

Banánturmix

Végezetül vegyünk egy nagyon egyszerűen elkészíthető turmix receptet.

kép forrása: https://www.foodbreeze.com/banana-milkshake-banana-smoothie.html

Hozzávalók:

2-3 barnára érett banán
1 evőkanál méz vagy juharszirup
fél liter tej, ez lehet növényi is
egy kis fahéj

Ezeket a hozzávalókat összekevered, és mehet is a turmixgépbe vagy botmixerrel összeturmixolod, és már kész is ihatod.

Jó étvágyat kívánok!

+ tipp Szeretném ajánlani nektek Csigó Zita: Morzsaparty – tudatos konyha – maradékok felhasználásval c. könyvét melyben egyszerű a hétköznapokban is megtalálható maradékokból készít ételeket.

kép forrása: https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacskonyvek/morzsaparty-tudatos-konyha-maradekok-felhasznalasaval#bovebb_ismerteto


Hajdú Viktória

Források:
Maradéknélkül.hu – … maradék nélkül … http://maradeknelkul.hu/
https://xforest.hu/elelmiszerpazarlas/
https://olcsoetelreceptek.hu/hortobagyi-husos-palacsinta-maradek-porkoltbol/
https://www.mindmegette.hu/maradek-krumplipurebol-sajtos-palacsinta-53214/
https://abroszra-valo.blogspot.com/2012/07/makos-guba.html?m=0
http://www.eselytazetelnek.hu/page.php?aid=mennyit_is_dobunk_ki&path=miert_fontos#.X66CNxbPw2w

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.