Elmentél nyaralni, de otthon felejtetted a felbontott tejet vagy a paprikát? A család nem ette meg a kenyeret és az megszáradt? Nem bírtad megenni az ebédedet? Túl sok lett a fán a szilva és már így is roskadozik a polc a lekvároktól (na meg a pálinkába se kell már több gyümölcs)? Elfelejtkeztél a hűtő alján megbúvó utolsó szem paradicsomról? Maradt egy kis tészta a vasárnapi ebédből? Ha ezeket a szituációkat Te is átérzed néha, akkor ez a cikk Neked szól!
Sajnos a mai világban a fogyasztói társadalom virágkorát éli, ha valami elromlik nem javítjuk meg, inkább újat veszünk, ha valami akciós, akkor bőven bevásárolunk belőle, sokszor többet is, mint amennyire szükségünk lenne. Ezzel viszont rengeteg étel kerül a kukába. De hogy mennyi is pontosan?
A világon az emberek számára előállított élelmiszer 40%-a, vagyis évi 2,5 milliárd tonna végzi a kukában. Ez azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 68 kilónyi ételt dobunk a szemétbe évente. Csak Magyarországon 674 ezer tonna étel veszik kárba évente, ez megegyezik 150 000 elefánt súlyával! Ebből a 68 kilóból 33 tényleges ételpazarlás, ami egy kicsit tudatosabb életmóddal elkerülhető lenne. A leggyakrabban kidobott ételek a készételek maradékai, ami a főzés és sütés energiaigénye miatt még környezetterhelőbb. Az élelmiszerhulladék több forrásból is származhat, ennek típusai Magyarországon így oszlanak meg:
-kereskedelemből származó ételhulladék – 5%
-vendéglátásból származó ételhulladék – 15%
-gyártói felesleg – 39%
-fogyasztói felesleg – 41%.
Emellett az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10%-áért is ez a nagymennyiségű kidobott étel a felelős, ugyanis ezeknek a legyártásába, megtermelésébe ölt energia, tápanyag, víz és munka is kárba megy, amihez még ezeknek az ételeknek a szállítása is hozzátesz. Ez az üvegházhatású gázmennyiség megegyezik a világ összes busz- és autóközlekedése által kibocsátott üvegházhatású gázokkal.
Ez a hatalmas mértékű ételpazarlás azért is nagy probléma, mert a Földön a jelenlegi világnépesség 7 892 644 079 fő, ebből 854 729 876 az alultáplált ember és csak ma 18:00-ig 23 124-en haltak éhen. Emellett hatalmas terhelést is ró a környezetre.
Mondok pár ételmentő ÉS pénztárcabarát tippet, trükköt, hogy ezt a mennyiséget közösen tudjuk csökkenteni!
Tervezés
Tervezd meg mit fogsz főzni a héten!
Írj bevásárlólistát!
Figyelj a lejárati dátumokra!
Bevásárlás
Ne menj éhesen vásárolni!
Vásárolj piacon, annyit, amennyire szükséged van!
Vásárolj közeli lejáratú termékeket, ha tudod, hogy még aznap vagy másnap meg is eszed!
Ne vásárolj közeli lejáratú termékeket csak azért, mert olcsóbb, ha nem vagy biztos benne, hogy meg is eszed őket!
Csak annyit vegyél, amennyire szükséged van!
Tárolás
Fagyaszd le a felesleget! Hüvelyeseket főzés után, fűszereket olajban, leveleket blansírozva, kenyeret szeletelve, a tojást különválasztva is le tudod fagyasztani.
A száraztermékeket (liszt, tészta) tárold jól záródó üvegekben, edényekben! Így elkerülhető a zsizsikesedés.
Rakd előre a hűtőben a felbontott és a közeli lejáratú termékeket és hátra a tartósabbakat!
Figyelj arra, hogy a paradicsom, a padlizsán, a hagyma és a burgonya, valamint a gyümölcsök közül a trópusi és citrusfélék kevésbé állnak el a hidegben!
A gyümölcsök egymással érintkezve hamarabb megpenészednek, tartsd őket távolabb egymástól!
A száras leveleket (mángold, retekzöld, csalán) és néhány gyökérzöldséget (sárgarépa, retek) nedves konyharuhában tárold, így tovább elállnak!
A gyümölcsöket, zöldségeket csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, ezzel is csökkentve a penészesedés esélyét!
Kreativitás
Főzd újra a maradékot!
Nagy adag gyümölcsökből, zöldségekből készíts lekvárt, kompótot, befőttet, süteményt, pálinkát, savanyíts, fermentálj!
Készíts alaplevet a zöldséghéjakból/szárakból/végekből/levelekből!
A csak kissé megsavanyodott, jó minőségű tejből készíts túrót, sajtot!
A hús alóli zsiradékot tedd a hűtőbe későbbi felhasználásra, ízesítésre vagy kend kenyérre!
A tojás héját apríts fel vagy zúzd össze és rakd a növényeid földjére! Csodás tápanyagforrás!
A kávézaccot lehűtve, szárítva használd hűtőbe téve szagtalanítónak, bizonyos növények földjébe tápanyagforrásként, testradírként vagy lefolyótisztítóként!
A megmaradt bort (ha van ilyen) öntsd a szószhoz különböző szószos húsoknál vagy fagyaszt le jégkockatartóban és használd nyáron fröccshöz!
Az olajat használd fel többször!
Ha túl sok maradt az ebédből, hívd át a rokonokat vagy oszd meg a szobatársaiddal, barátaiddal!
A zöldséglevesbe bármilyen maradék zöldséget belerakhatsz!
Készíts festéket például a megmaradt céklából!
Komposzt
Komposztálj! Igen, lakásban is lehet!
Mi mehet a komposztba és mi nem?
Mehet: nyers zöldségek, gyümölcsök minden része, tojáshéj, kávézacc, teafű, felaprított kerti szerves hulladék, száraz virágok, haj, szőr, száraz levelek, gallyak, gyapjú darabolva, színezetlen kartonpapír darabolva, fogpiszkáló, tojástartó doboz felaprítva, köröm, kenyér
Nem mehet: műanyag (a biológiailag lebomló sem!), citrusok héja, készételek, csontok, pékáru, tészta, hús, tejtermékek, kutyaürülék, olaj, zsír
A témával kapcsolatban és a lakásban való komposztálással kapcsolatban ajánlom: https://greenguide.hu/2021/09/11/gilisztaktol-kozossegi-pontok-komposzt-kisokos-varoslakoknak/
Karácsony, szülinap, ünnepek
A menü megmaradt részét oszd szét a vendégek között!
Csak annyit vegyél, amennyi az ételek elkészítéséhez kell!
Az ünnepekkor marad meg a legtöbb étel, aminek egy része kidobásra kerül, ezért ilyenkor extrán figyelj a tudatosságra!
Héjak
A kiszárított citrushéjból csinálj karácsonyi díszeket vagy ecetbe áztatva környezetbarát tisztítószert!
Megtisztított krumplihéjból csinálj chipset vagy edd meg a krumpli belsejével együtt!
A banánhéjat használd a növények tápanyagutánpótlására vagy dörzsöld át vele az arcod vagy az ezüst ékszereidet!
Az almahéjból csinálj almaecetet vagy fahéjjal keverve sütiket, édességeket!
Csúnya zöldségek
Vedd meg az eldeformálódott zöldségeket is! Ezek a furcsa kinézetű darabok gyakran még a boltokig sem jutnak el, amennyiben igen, nagy valószínűséggel kidobják őket, mert az emberek a minél tökéletesebb alakú társaikat részesítik előnyben.
Két évvel ezelőtt még kampány is indult a csúnya zöldségekért: https://tudatosvasarlo.hu/ne-dobd-ki-csunya-zoldseg-lehet-finom/
Szingli banán és árva koktélparadicsom
Vásárolj fürtről leszakadt gyümölcsöket! Ezeket általában nem preferálják az emberek, így az üzletláncok kidobják őket a nap végén.
Szezonális zöldség, gyümölcs
Részesítsd előnyben a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket! Ezek szeptemberben: alma, cékla, tök, mángold, padlizsán, spenót, karfiol, szőlő, paradicsom, édesburgonya, füge, körte, birsalma, szőlő, káposzta.
Száraz kenyér
A száraz kenyeret aprítsd össze, csinálj belőle zsemlemorzsát!
Rakd a kovászos uborka tetejére!
Kend be a külsejét vízzel, majd rakd be pár percre a sütőbe! Olyan lesz, mintha friss lenne!
Készíts belőle melegszendvicset!
Készíts belőle sajtos kenyérfasírtot:
Hozzávalók:
15dkg száraz kenyér
1db tojás
2dl tej
6dkg reszelt sajt
só, bors, vegeta
1 gerezd fokhagyma
étolaj
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A kenyeret tördeld el, a tojást verd fel és öntsd hozzá a tejet, majd öntsd a kenyérre!
Sóval, borssal, vegetával és fokhagymával ízesítsd, gyúrd össze kézzel!
Tedd bele a sajtot, ha túl híg a massza rakj hozzá még egy kis zsemlemorzsát is, ha túl sűrű rakj bele egykis tejet! Gyúrd össze!
Formálj kis gombócokat, majd lapítsd el és süsd ki olajban!
Munch.hu
A munch egy ételmentő cég, létrehoztak egy appot, aminek a segítségével a felhasználók olcsóbban hozzájutnak az éttermekben/pékségekben/sütizőkben/zöldségeseknél a nap végén megmaradt ételekhez. Ezzel nem csak az ételpazarlás ellen küzdhetünk, de pénztárcánkat is megkímélhetjük. Használd Te is a Munch alkalmazását: https://munch.hu/
A megbarnult banánokból készíts banánkenyeret vagy banánfagyit!
Banánkenyér:
Hozzávalók:
3-4 banán
75g vaj
1db tojás
120g cukor
1tk vanília kivonat
1 csipet só
190g liszt
2tk sütőpor
1ek keményítő
40g étcsoki
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 175°°C-ra és bélelj ki sütőpapírral egy 10x20cm-es sütőformát!
Tedd a banánokat egy tálba és villával törd össze őket.
Add hozzá a vajat, tojást, vaníliakivonatot, cukrot és alaposan keverd össze.
Mérd ki a lisztet, keverd el benne a sütőport, keményítőt, sót és szitáld a banános keverékre.
Alaposan keverd össze, add hozzá a csokit, majd megint keverd össze. Öntsd sütőformába, majd süsd 1 órán át! A tetejére lehet rakni egy banánt félbevágva díszítésként még sütés előtt.
A sütőből, majd pár perc után a formából kivéve hagyd hűlni!
Banánfagyi:
Turmixolj össze 4:1 arányban banánt és mogyoróvajat, ízesítsd ízlés szerint. Mogyoróvaj helyett rakhatsz bele más gyümölcsöt pl epret. Vagy csak simán a banánt fahájjal. A lehetőség végtelen. Rakd be egy kicsit a mélyhűtőbe és már kész is!
A zöldséghulladékból készíts alaplevet!
Alaplé:
Zöldségek szárát, héját olívaolajon vagy vajon pirítsd meg, majd vízzel főzd össze! Hasonló módon leveskockát is készíthetsz!
A húsvéti maradék sonkából készíts sonkás medvehagymás tésztát:
Hozzávalók:
tészta
1 csokor medvehagyma
1,5dl tejszín
15dkg főtt, füstölt sonka
1ek olívaolaj
2dl fehérbor
só, bors
Elkészítés:
A sonkát vágd kockákra, pirítsd meg kevés olajon, majd öntsd fel fehérborral és hagyd állni egy kicsit.
A medvehagymát vágd nagyobb darabokra és add a sonkás keverékhez. Rövid ideig párold, majd vedd kisebbre a lángot és keverd hozzá a tejszínt, sózd, borsozd ízlés szerint.
Főzd meg a tésztát, majd a sonkás szószt forgasd össze a tésztával.
A fonnyadozó paprikából, paradicsomból készíts szendvicskrémet, ha maradt esetleg egy kis csirkemell, bolognai szósz vagy sertés szűzpecsenye is, még jobb!
Hozzávalók:
0,5 fej vöröshagyma
1ek olívaolaj
1db paprika
1db paradicsom
sűrített paradicsom
só, bors
bazsalikom
oregánó
maradék hús vagy feldarabolt sonka, de ki is lehet hagyni
Elkészítés:
A hagymát, paprikát, paradicsomot aprítsd kis darabokra, majd egy serpenyőben futtasd meg őket olívaolajon!
Ha puhára párolódtak mehet rájuk az apróra vágott hús, a konzerv paradicsom és a fűszerek. Hagyd, hogy kicsit megrottyanjon, majd vedd le a tűzről!
„Az ételpazarlás csökkentése az egyik legfontosabb lépés, amelyet a globális felmelegedés megállítására tehetünk” – Chad Frischmann, éghajlatváltozás szakértő
Ez pedig egy 1 perces videó az ételpazarlásról globális viszonylatban:
Az IKEA létrehozott egy szakácskönyvet, ami segít felhasználni a maradékokat, a kevésbé friss élelmiszereket és az általában kukában landoló zöldség- és gyümölcsrészeket. A The ScrapsBook című könyv ingyenesen letölthető: https://www.ikea.com/ca/en/campaigns/scrapsbook-zero-waste-recipes-pub147efb60
Írta: Miskolczi Noémi
Források:
Magyar Élelmiszerbank
Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Our World in Data 2020
WWF
https://www.worldometers.info/hu/