ZöldPercek 14. – Kiket követünk mi?

Elérkeztünk a ZöldPercek sorozatunk utolsó részéhez. Köszönjük szépen mindazoknak, akik a félév során folyamatosan figyelemmel kísérték az írásainkat. A záró részben szeretnénk pár szervezetet bemutatni, akiknek tevékenységét mi is követjük, és úgy gondoljuk, hogy mindenkinek érdemes lenne figyelni rájuk. Természetesen az alább felsorolt négy szervezettel nem merült ki a lista, rengeteg más egyesületet , szövetséget, intézetet érdemes még követni és figyelni nemcsak hazánkban, hanem határon túl is. Így arra buzdítok mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel és elmével!

Magyar Természetvédők Szövetsége

Az MTVSZ a hazai környezetvédelemmel és természetvédelemmel foglalkozó szervezetek ernyőszövetsége, amelynek mi is tagjai vagyunk a Zöld Klubbal. A Szövetség tagjai minden lehetséges módon küzdenek természeti értékeink megóvásáért, a környezeti terhelések megelőzéséért. Nemzetközi szervezetekkel, kiemelten a Föld Barátai hálózattal együttműködve hangsúlyos szerepet játszanak Európa és a világ környezetvédelmi civil összefogásaiban. Közösségi akciókkal, rendezvényekkel, kiadványokkal, szakmailag megalapozott tanulmányokkal igyekeznek ráirányítani az állampolgárok és döntéshozók figyelmét napjaink súlyos környezeti problémáira.

Jelenleg négy petíció aláírásával tudjátok támogatni az MTVSZ munkáját:

  • Aláírásgyűjtés a tervezett elavulás ellen! Ne hagyd, hogy átverjenek a multik! – a tervezett elavulás problémakörére hívják fel a figyelmet, valamint olyan jogszabályok meghozatalát követelik, amik ellehetetlenítik ezt a tevékenységet – ennek kapcsán tavaly novemberben mi is szerveztünk egy figyelemfelhívó kampányt (https://mtvsz.hu/peticiok/alairasgyujtes-a-tervezett-elavulas-ellen-ne-hagyd-hogy-atverjenek-a-multik)
  • Életigenlő társadalmat és gazdaságot – döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy a fenntarthatóság elveinek megfelelő rendszerszintű megoldásokat támogassanak (https://mtvsz.hu/eletigenlo)

Humusz Szövetség

„Humusz Szövetség azért dolgozik, hogy olyan hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutasson, amelyek bárki számára vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak a megfelelő gondolkodást: apró trükkökkel, mindennapi ötletekkel szolgálunk kicsiknek és nagyoknak, sok-sok segédanyaggal az oktatóknak, átfogó, reális javaslatokkal a döntéshozóknak. Legfőképpen pedig gyűjtjük és megosztjuk a jó gyakorlatokat a hulladékmegelőzésre, azaz a környezettudatos fogyasztásra és termelésre. Szeretnénk megmutatni, hogy a „pénz nem minden” mondás nem csak egy üres frázis: van olyan létforma, ahol nem a pénz szerepel az első helyen, mégis elégedettek az alternatív utakat választók. Nem kevés figyelmet fordítunk arra, hogy az általunk javasolt megoldásokkal megpróbáljuk újraéleszteni a kis, helyi közösségeket, a tárgyak helyett ismét egymás felé fordítani az embereket, és közös élményeken keresztül helyreállítani a bizalmat. Mert hisszük, hogy együtt boldogabb, könnyebb és ésszerűbb.”
A Humusz Szövetségnek szintén tagszervezete a Zöld Klub, legutoljára a #Műanyagböjt – Szakíts a műanyaggal kampányban működtünk együtt.

Lehet, hogy egy kép erről: vízfelület és szöveg
Ha többet szertnél megtudni a Humusz Szövetség munkájáról, látogasd meg a honlapjukat: https://humusz.hu/

Felelős Gasztrohős

„A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Hiszünk abban, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, s ezáltal jót tehetünk magunkkal és környezetünkkel is. Izgalmas és szerethető lakossági kampányokkal, egyszerűen alkalmazható tippekkel, finom receptekkel mutatjuk meg, hogy mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra. Sokrétű szakmai tevékenységgel segítjük a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését, és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé. Abban hiszünk, hogy mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot!”

Amit szeretnék bemutatni a Felelős Gasztrohős kapcsán, az a RAKUN Dobozközösség. A rendszer lehetővé teszi, hogy úgy rendeljünk házhozszállítással a vendéglátóhelyektől, hogy nem keletkezik az egyszer használatos csomagolóanyagokból szeméttenger. Te megrendeled a kiválasztott ételt, ők kihozzák neked – vagy bemész érte az étterembe – egy olyan rozsdamentes acél ételdobozban, amelynek a betétdíját kifizeted, és legközelebb, ha rendelsz az adott helytől, vagy bármely olyan étteremtől, aki benne van a hálózatban, egy másik dobozban kapod az ebédedet, az előzőt pedig visszaadod. Persze vannak szabályok, és sajnos még a csatlakozott vendéglátóhelyek száma sem túl magas, de biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben még népszerűbb lesz. A rendszerről itt olvashatsz bővebben: https://www.gasztrohos.hu/dobozkozosseg

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete. 2011-ben azért jött létre, hogy előmozdítsa az ökológiai gazdálkodás hazai fejlődését és szélesebb körű alkalmazását.

Szakmai céljaik
• az ökológiai gazdálkodók számának és öko területek nagyságának növelése
• az ökológiai gazdálkodás fejlesztése hazai és nemzetközi kutatásokkal
• az ökológiai gazdálkodás hitelességének fokozása független tudományos eredményekkel
• az ökológiai gazdálkodás versenyképességének növelése
• minőségi szolgáltatások nyújtása a fenntartható agráriumért
• ismeretterjesztés, tényekre alapozott, hiteles tájékoztatás
• együttműködés és párbeszéd erősítése az ökológiai gazdálkodásban érintett köz- és magánszféra szereplői között

Az ÖMKi igyekszik mind az aktív gazdálkodók, mind a fogyasztók felé kommunikálni, hogy az ökológiai gazdálkodásnak nagyon hangsúlyos szerepe van most, a jelenben is, és még nagyobb lesz a jövőben. Kutatásaik során az on-farm hálózatnak köszönhetően a magyar gazdákkal együttműködve végeznek kísérleteket, amelyeknek a palettája igen sokszínű, csak hogy néhányat említsek: kenyérbúza fajtatesztek, állattenyésztés, gyümölcsösök és szőlők sorközeinek zöldítése. A gyakorló gazdáknak előadásokat, fórumokat szerveznek, amelyeken lehetőség van megismerkedni új módszerekkel a biogazdálkodás terén, valamint tanácsokat kérni olyan gazdáktól, akik már a gyakorlatban is alkalmazzák a módszert. Ilyen volt a közelmúltban a Best4Soil projekt keretében megvalósuló Talajvédelem témájában megrendezett előadássorozat, amelynek pár eseményén nekem is lehetőségem volt részt venni.

Az egyik talajegészség, talajvédelem témájában szervezett előadás. A legtöbb előadás megtalálható az ÖMKi youtube-csatornáján

Nemcsak a mezőgazdasági termelők felé nyitottak, ha a napokban a Lidl-ben jártok, találkozhattok az ÖMKi által nevelt tájfajta paradicsompalántákkal, amiket mindenkinek szívből ajánlok, hogy akár az erkélyen balkonládában nevelgessen fel! Hogy mit is jelent a tájfajta, és miért van nagy jelentősége, itt olvashattok róla bővebben: https://biokutatas.hu/hu/page/show/tajfajta-paradicsom-termesztes-technologia-fejlesztese

Ezennel a ZöldPercek cikksorozatunk véget ért. Az őszi félévben következik majd a folytatás egy kicsit koncentráltabb témával, melynek részleteiről hamarosan beszámolunk.

A bejegyzést írta: Bánszki Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.