ZöldPercek 7. rész – Táplálkozzunk és vásároljunk környezettudatosan

Biztosan sokan vagyunk, akik szeretnének tenni a környezetükért, és ezért többféle környezettudatos tevékenységet is folytatunk, köztük igyekszünk a háztartásunkban csökkenteni a műanyagot, minél kevesebb hulladékkal járó terméket vásárolunk, és így tovább. Ezek mellett úgy is sokat tudunk segíteni a zöldebb cél érdekében, ha odafigyelünk arra, milyen ételt eszünk és honnan szerezzük be a hozzávaló alapanyagokat. Ráadásul a tudatos táplálkozással nem csak a természet- és a környezet védelmét szolgáljuk, hanem a saját egészségünket is jelentősen befolyásoljuk.

Zöldségek, gyümölcsök és gabona alapú táplálékforrások

A tudatos táplálkozásnál azt vallom, hogy a legjobb, ha a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet alkalmazzuk. Azzal, ha hazai termékeket vásárolunk meg, segíthetjük a belföldi gazdaságot is, illetve hozzájárulunk ahhoz, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. Az egyik legoptimálisabb lehetőség, ha a kisipari termelőktől vesszük meg a zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezzel egész biztosan a megfelelő réteget támogatjuk, továbbá jobban utána járhatunk annak, hogy úgy folytatódik-e a növénytermesztés, a gazdálkodás, ahogyan azt mi is megfelelőnek tartjuk.

Én személy szerint a közeli piacra járok helyi kisipari termelőktől vásárolni, és természetesen ügyelek arra, hogy a vásárlás során ne keletkezzen új felesleges hulladék. Így én vászonszatyorral indulok útnak, amelynek a fenekén házilag készített vászonzsákok hevernek. Ennek elkészítéséről olvashatsz a sorozatunk első részében.

Vásárláskor mindig a házilag készített vászonzsákot használom a műanyag nejlonzacskók helyett.

Nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, amelyet magunk termelünk meg és nevelünk fel, hiszen akkor egész biztosak lehetünk abban, hogy olyan anyagok kerülnek belénk, amelyek egészségileg nem ártalmasak. Erről egy későbbi bejegyzésben olvashattok majd bővebben.

Abban a szerencsében van részem, hogy a piacon van magbolt is, ahol csomagolásmentesen megvásárolhatom a hüvelyesek, illetve gabonafélék magjait. A pékárukkal kapcsolatban is lehet válogatni a helyi pékségek között, illetve, ha olyan kedvünk van, az internet receptadatbázisának segítségével rengeteg ízletes eredményű kenyeret, süteményt lehet készíteni.

Manapság már többféle növényi alapanyagú lisztterméket és fűszernövényeket is beszerezhetünk csomagolásmentesen, köztük Budapesten a Ligeti Boltban is, de ha nem budapesti lakos vagy, esetleg más hasonló szemléletű bolt után érdeklődnél, javaslom, nézz szét az XFOREST honlapján, ami segítségedre lehet.

Vegetáriánus étkezés

Jómagam vegetáriánus étkezést folytatok, mert ez is egy megfelelő módszere annak, hogy óvjam a bolygónkat. Többek között az állattenyésztés is oka annak, hogy erdőket irtanak ki, erodálódnak a talajok, nagymértékben növekszik a szén-dioxid és a metán kibocsátási aránya, valamint feleslegesen sok vizet és földterületet használnak fel. Én nem magában az állattartást ítélem el, mert amennyiben barátságos körülmények között zajlik az, elfogadom, hanem a túlzott mértékű kihasználásuk negatív eredményeit szeretném ennek az étrendnek a követésével ellensúlyozni.

Természetesen azzal is sokat tehetünk a természet- és környezetvédelemért, ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat, és igyekszünk flexitáriánus étrendet folytatni. Vagyis előnyben lehet részesíteni a növényi alapanyagú ételeket, míg eközben nem mondanál le a húsról sem.

Olykor sokat segíthetünk a környezetünkön azzal, ha adott étkezések alkalmával nélkülözzük a húst. Remek ebéd lehet a brokkoli krémleves és a brokkolis lasagne is.

Fontos, hogy változatosan folytassuk a vegetáriánus étkezést, mert azzal, ha nem fogyasztunk húst, ügyelni kell arra, hogy a megfelelő hazai, nem génmódosított növényi alapanyagokkal helyettesítsük őket.

Hús, desszert és egyebek

A húsfogyasztási témakörben is a kisipari termelőknek érdemes mélyebb figyelmet szentelni, mert náluk nagyobb valószínűséggel olyan állatot dolgoznak fel, amely etikus tartástechnológiában nevelkedett. Érdemes az egészségünk érdekében itt is a változatosságra törekedni, de érdemes előnyben részesíteni a fehér húst.

Rengeteg hústerméknél, legyen szó akár felvágottról, nyers húsdarabról, és így tovább, nagy mennyiségű műanyagot és felesleges csomagolást használnak fel, ami ellen szintén védekezhetünk. Bármilyen tárolóeszközzel, mint befőttesüveg, műanyag doboz, elmehetünk a henteshez vásárolni, és abba kérhetjük a kívánt terméket. Ugyan először bizarrnak tűnhet, de ha kinevezel egy olyan tárolóeszközt, amelyben csak nyers húsételt teszel, akkor szerintem egy idő után nem lesz visszataszító. Illetve mások élménybeszámolójából kiindulva, a határozott fellépéssel történő kérés után a hentesárusok sem fognak elküldeni, hanem ki fognak szolgálni.

A dobozok, üvegek újrahasználása más élelmiszer vásárlására is kiterjedhet. Például a savanyú uborkát az üres tejfölös dobozomba szoktam kérni, illetve kimérhető édességeket is meg tudom menteni a felesleges csomagolásoktól, ha az általam vitt dobozba kérem.

Éttermekben is fontos lehet ügyelni a környezettudatosságra. Figyelembe lehet venni, hogy melyek azok a helyek, amelyek fontos szempontnak tartják, hogy fenntarthatóan működjenek, köztük alapanyagok beszerzése terén, továbbá optimalizálják a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot.  A doboz újrahasználása az ételek elvitele alatt is fontos szerepet játszik. Már létezik erre egy honlap, a Rakun, ahol feltüntetik, melyek azok a helyek, amelyek biztosan dobozelfogadó helyként működnek.

A Gasztrohős honlapján meg lehet keresni, mely vendéglátóhelyek törekednek a fenntarthatóságra.

Tojásvásárlás

Ahogy a húsiparban is, a tojásvásárlásnál is nélkülözhetetlen szempontnak tartom, hogy olyan helyről szerezzük be a tojást, ahol etikusan bánnak a tyúkokkal. Biztos szeretnék lenni benne, hogy magyar, szabadon tartott, egészségesen takarmányozott tyúknak a tojása kerül hozzám, amelynek termelését folyamatosan ellenőrzés alatt tartják. Természetesen ez esetben is a kisipari termelőket lehet preferálni. A Youtyúk a weblapja alapján mindezt megadhatja. Én még nem próbáltam, de eléggé vonzó lehet a kínálatuk.

Viszont, ha nem ezt a módszert szeretnénk választani, akkor érdemes figyelembe venni vásárláskor a tojáson található jelölés kódját. Az első szám jelzi azt, hogy milyen tartástechnológiából származik a tojás.

A következő számok jelenhetnek meg első számként, amelyek az alábbiakat jelentik:

  • 0 – Az ökológiailag tartott tyúkok számát jelölik a tojások. A tyúkot szabadon tartották és bio takarmánnyal etették.
  • 1 – szabad tartás – A tanyán lévő szabadtartású tyúkokat jelöli.
  • 2 – alternatív tartás – Lehetséges, hogy mélyalmos tartásban részesült a tyúk. Általában egy nagy csarnokban helyezik el őket, és kis mozgási lehetőség van számukra biztosítva.
  • 3 – ketreces tartási rendszer – Természetesen a ketrecben még nagyobb stressznek vannak kitéve, és még annyi mozgási lehetőségük sincs, mint a 2-es kódszám esetében.

Multinacionális cégek élelmiszerei

Magától értetődően, ugyan igyekszünk a kisipari hazai termékeket előnyben részesíteni vásárláskor és étkezéskor, viszont néha előfordul, hogy olyan dolgot kívánunk meg, ami nem őshonos Magyarországon. Igyekezzünk kerülni a génmódosított növények által feldolgozott termékeket. Ha olyan termékeket, élelmiszereket kívánunk meg, amelyeket nem gyártanak Magyarországon, akkor igyekezzünk származási helyként hazánkhoz minél közelebbi országot választani, ahol a termék ökológiai célból ellenőrizve van. Ezek azért fontos tényezők, mert ha más kontinensről származó élelmiszereket vagy egyéb termékeket vásárolunk, akkor iszonyúan sokat ártunk vele a Földnek. Például, ha olyan gyümölcsöt akarnék venni, amelyet Spanyolországból vagy Kolumbiából szállítanak el, és közben környezeti célból vegetáriánusnak vallom magam, akkor hiába a belföldi intézkedések, hozzájárulok a repülőgépes szállítással a klímaváltozás fokozódó gyorsulásához, illetve a savas eső előidézéséhez is, amelynek következtében többek között fokozom a tengervízben élő veszélyeztetett korallok pusztulását.

Hogyha úgy szeretnénk trópusi erdőből származó terméket vásárolni, hogy közben jót is kívánunk tenni a természettel, akkor vegyük figyelembe, hogy közelebbi helyről származzon a termék, illetve legyen jelen a Rainforest Alliance jelzés, amelyet zöld békával szoktak jelölni.

A fenntartható gazdálkodású trópusi erdőből származó növényi termékeket a Rainforest Alliance jelzésével látják el.

A jelzésük arra utal, hogy az adott termék olyan gazdálkodásból származik, ahol a piaci alapú gazdálkodás nem jár esőerdő pusztításával, mellette törekednek a biodiverzitás fenntartására. Általában, ha egy termékben pálmaolaj van, akkor az valószínűleg minőségileg is gyengébb, illetve hatalmas pusztulást mértek az adott terület ökoszisztémájára.

Összegzés

Tehát érdemes táplálkozásnál megválogatni, milyen forrásokból származó élelmiszereket szerzünk be, mert ezek is meghatározhatják bolygónk élővilágának fenntartását, valamint hozzájárulunk ahhoz, hogy a nemzeti közkincs a jövő generáció számára is elérhető legyen. A vásárlás pedig egy remek szavazási eszköz, amivel jelezni tudjuk, hogy mit érzünk szükségesnek a környezetünkben. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Néhány kisipari termelő weboldala:

A bejegyzést írta és a fényképeket készítette: Fűrész Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.