ZöldPercek 3. rész – Fenttartható ruhavásárlás

Gondolkodtál már azon, hogy honnan jönnek a ruhák, amiket vásárolsz? Egyre inkább köztudott, hogy a legtöbb ruhaboltlánc nem igazán figyel a fenntarthatóságra, sőt, egyenesen környezetszennyező a tevékenységük.

A „fast fashion” lényege az, hogy a divat folyamatosan változik, és a boltok arra buzdítanak, hogy folyamatosan új ruhákat vegyél. Gondoltál már arra, hogy amikor egy ruha kimegy a divatból, mi történik vele? A nem eladott ruhák döntő részét elégetik, kidobják. Csupán 10-15%-át hasznosítják újra. Viszont egyes designerek az újrahasznosított ruhákból is csak pénzt csinálnak.

Felmerülhet a kérdés az olvasóban, hogy hogyan kímélhetnénk a környezetet és a pénztárcánkat is ruhavásárlás során. Szerencsére erre van egy jó megoldás, még pedig a használtruha vásárlás. Sokan erről egyből koszos, szakadt ruhákra asszociálnak és messziről kerülik az ilyen jellegű boltokat. Pedig valójában rengeteg olyan ruhát lehet ilyen helyeken találni, amiket tökéletes állapotban dobtak ki, ráadásul hihetetlenül olcsón. Én azt vettem észre, hogy az utóbbi időben egyre inkább divatba jött a használtruha vásárlása. Párszáz forintért jó minőségű kabátokat, nadrágokat, pulcsikat lehet kapni anélkül, hogy nőne az ökológiai lábnyomod.

Amellett, hogy tökéletes állapotú ruhákat vásárolhatsz ezeken a helyeken, lehetőséged nyílik ezeket felújítani, átszabni kedved szerint. A ruháidnak csak a képzeleted szabhat határt. Akár varrógép nélkül is átvarázsolhatsz egy hosszabb pólót crop toppá, ha egyszerűen levágod az alját, ugyanígy trikóvá, ha levágod az ujját. Mivel ezek a ruhák olcsóbbak, mint egy rendes bolti ruhadarab, nem is fáj annyira a szíved, ha belevágsz egy kicsit 😊. Kísérletezhetsz batikolással is, hiszen bőven találsz majd egyszerű fehér pólókat használtruhaboltokban. Ha van egy kis tehetséged, akkor még festhetsz is magadnak saját mintákat.

Ez a kabát mindössze 600 forint volt, kitűzőkkel díszítettem

Magyarországon több használtruhával foglalkozó lánc van, ilyen például a Cream, ahol válogatott angol ruhákat találsz baráti áron. A Háda is ezzel foglalkozik, ezek általában jóval nagyobb üzletek, mint a megszokott, így simán találhatsz olyan ruhát, amit szeretnél. Az én kedvencem viszont a Humana, ahol kéthetente van árufrissítés, és a második hét végére már 100-200 forint minden ruhadarab. Én itt mindig találok nekem tetsző ruhákat és van, hogy egy nagy zacskó ruhával lépek ki a bolt ajtaján úgy, hogy csak egy ezrest költöttem. Ez szerintem egy hihetetlenül jó mód arra, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, ráadásul még pénzt is spórolunk.

Ez a szuper pingvines póló tökéletes minden karácsonyra
Még a cicámnak is tetszett 🙂

A bejegyzést írta és fényképeket készítette: Bagó Izabella

1 thought on “ZöldPercek 3. rész – Fenttartható ruhavásárlás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.