ZöldPercek 2. rész – Mosószer készítés

Bizonyára mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy milyen károsító hatásai vannak a mosószereinknek a környezetre és egészségünkre a bennük lévő foszfátok, klórtartalmú vegyületek és számos egyéb kémiai anyag miatt. Egyre többen próbálkoznak környezetbarát mosószerek készítésével, és most én is mutatok nektek egy nagyon egyszerű és gyors elkészítési módot.

Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanám, hogy létezik egyszerre olcsó és környezetkímélő megoldás is? Szeretnél olcsón környezetbarát mosószert készíteni? Hidd el, egyszerűbb, mint gondolnád. Csak vegyél egy mosószappant, amit szinte bármelyik drogériában vagy zöldboltban beszerezhetsz, és mondom is a részleteket.

Ami kelleni fog:

  • Mosószappan (A legtöbb mosószappan marhaepéből készül, de sok helyen kapható már vegán változatban is.)
  • Víz
  • Fazék
  • Reszelő
  • Konyhai mérleg
  • Valamilyen régi mosószeres flakon vagy csatos üveg
  • Tölcsér
  • Botmixer (nem feltétlen szükséges)
1. lépés. A mosószappanból reszeljünk le egy kis darabot. Az én mosószeres flakonom 3,65 literes, ehhez 60 gramm szappant reszeltem le.
2. lépés. Egy fazékba öntsünk annyi vizet, amennyi a tároló edényünk mérete (nálam ez 3,65 liter) és a ledarált szappanreszeléket rakjuk bele.
(Az egyszerűség kedvéért: 3 liter vízhez szükséges 50 gramm szappanreszelék, de egy-két gramm tévedés belefér.)
3. lépés. Elkeverjük a reszeléket és alacsony hőfokon összemelegítjük. Ez olyan 1-1,5 órát vesz igénybe. Arra ügyeljünk, hogy ne forraljuk, inkább csak melegítsük. Időnként megkevergetjük, és mikor látjuk, hogy a reszelékünk eloldódott a vízben, akkor kész is vagyunk. Előfordulhat, hogy nem akar teljesen eloldódni a szappan, ekkor segítségül hívhatunk egy botmixert is, és át dolgozhatjuk vele kicsit. Nálam ez szépen elegyedett így nem volt rá szükség.
4. lépés. Ezután már nem maradt más hátra, mint hogy kitöltsük a flakonunkba és használjuk. Ehhez segítségül hívhatunk egy tölcsért is.

Nekem egy ilyen adag kb. 40 mosáshoz elegendő, ami mindössze 120 Ft-ba került.  Remélem kipróbáljátok ezt az egyszerű kis zöld tippet, és a későbbiekben is velünk tartotok még hasonló ZöldPercekért.

A bejegyzést írta és a fényképeket készítette: Hajdú Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.