ZöldPercek 1. rész – Szatyorvarrás

Rengeteg egyszer használatos műanyag tárgyat használunk. Ezeknek a hasznos élettartama legtöbbször nem több, mint pár perc. Ilyen például a boltok által legtöbbször ingyen biztosított műanyag zacskó. Ingyen jutunk hozzájuk, mégis, többszörösen ráfizetünk, ha ezeknek a környezetszennyező hatását vesszük figyelembe. Tudtad, hogy egy ilyen zacskó lebomlásához akár 1000 év is szükséges lehet?

Jó hír, hogy ezeknek már megvan a többször használatos alternatívájuk. Még jobb, hogy akár mi magunknak is elkészíthetjük őket. Hiszen minek fizetnénk értük, ha maradék anyagokból, fillérekért sokkal szebb és dizájnosabb zacskók is készíthetők. Így még a vásárlás is izgalmasabb lesz!

Amire szükségünk lesz:

  • maradék függöny anyag
  • bármilyen strapabíró anyag (én egy lyukas farmeremnek adtam új életet)
  • mérőszalag, ceruza, olló, gombostű, tű, cérna
  • zsinór
A farmeranyagból kiszabjuk a zacskó alját és a tetejét (ami a zsinórbujtató lesz), valamint a függönyből a középső részt. A képeken látszódnak az általam használt méretek, de ez természetesen mindenkinek a fantáziájára van bízva.
  A farmer anyagok széleit a képen látható módon levasaljuk, hogy könnyebb legyen velük dolgozni. A két nagyobb darabnak csak az egyik szélüket szükséges levasalni, még a zsinórbujtatóhoz először mindkét szélét 1 cm-re felhajtjuk, majd az egészet félbehajtjuk, így kapunk egy 2 cm szélességű csíkot.
Kezdődik az összeállítás! A farmeranyagot a hátoldalával felfelé, a 29 cm-es oldalánál gombostűvel összetűzzük a függönnyel úgy, hogy a levasalt része legyen felfelé.
A félbehajtott zsinórbujtató közé becsúsztatjuk a függöny másik végét, majd gombostűvel rögzítjük.
Jöhet a varrás! Végezhetjük kézzel, vagy akár varrógéppel is.
Ugyanezeket a lépéseket megismételjük a zsákocska másik felével.
Színükkel összefordítva összeillesztjük a két oldalt, majd gombostűvel rögzítjük. Ezután körbevarrjuk a munkadarabot. Vigyázzunk, hogy a száját nehogy bevarrjuk!
Következik a sarkok kialakítása. A munkadarab kifordított állapotában kialakítunk két egyforma egyenlő szárú háromszöget a zsák fenekén a képen látható módon, majd a jelölés mentén elvarrjuk.
Kifordítjuk a zsákot. A bujtatóba egy biztosítótű segítségével belefűzzük a zsinórt
És készen is vagyunk, mehetünk bevásárolni!

Reméljük, hogy sikerült nektek újat tanítanunk, és ti is elkészítitek a kis szütyőt. Ha tetszett a bejegyzésünk, akkor kövessétek az oldalunkat, mert minden héten igyekszünk új ötlettel jelentkezni!

A bejegyzést írta és a fényképeket készítette: Bánszki Bea

1 thought on “ZöldPercek 1. rész – Szatyorvarrás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.